Reshma

Voormalig slachtoffer

Hoi.. mijn naam is Reshma. Ik ben 42 jaar, getrouwd en moeder van 3 prachtige kinderen. Ik ben van Hindoestaans/Surinaamse afkomst. Fysiek en emotioneel geweld was in het huis waar ik opgroeide routine. Mijn vader was alcoholist en ik zat vaak tussen de ruzies van mijn ouders in. Mijn moeder durfde niet voor haarzelf en haar kinderen op te komen. Ik kon en mocht nooit mijn stem gebruiken. Door de agressie, onderdrukking, fysieke en geestelijke mishandeling/verwaarlozing raakte ik mijn stem en identiteit kwijt. Op mijn achttiende gebeurde er een heftig geweldsincident waardoor mijn vader vast kwam te zitten en mijn moeder eindelijk voor haarzelf op durfde te komen. Vanwege de vele trauma’s en de sociale druk kon ik niet meer thuis wonen en ben ik het huis uitgegaan, onbewust van mijn depressie. Tot mijn vijfentwintigste heb ik rondgezworven en woonde ik op verschillende adressen.

Het is mij gelukt om de knop om te zetten en hard aan mezelf te werken. Tijdens dit proces heb ik verschillende therapieën gedaan, waaronder trauma- en hypnotherapie. Dit heeft zeker ook bijgedragen aan mijn herstel, maar het ging nog steeds niet goed met mij.

Op mijn vijfendertigste ben ik gestart met een coaching opleiding. Door mijn bewustwording te vergroten en op zoek te gaan mijn eigen IK, ben ik erachter gekomen wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil. Dat heeft mij ontzettend veel vrijheid gegeven. Mijn passie is om mijn ervaringen in te zetten en slachtoffers van huiselijk geweld te ondersteunen. Ik sta open voor een ieder. Door de opleiding kwam ik erachter dat mijn ouders vanuit onwetendheid en hun eigen trauma’s hebben gehandeld. Hierdoor heb ik mijn beide ouders kunnen vergeven.  

Vroeger heb ik alles zelf gedaan en had ik niemand die mij kon begeleiden met de juiste hulp. Ik had het gevoel dat niemand omkeek naar de kinderen, terwijl kinderen in dit soort situaties de meeste hulp en een luisterend oor nodig hebben. Dat heb ik erg gemist en dat gun ik niemand. Ik was als kind machteloos. Nu niet meer! Het hoeft namelijk niet op die manier. Ik weet nu dat er diverse organisaties zijn die de juiste hulp kunnen bieden. Ik hoop dan ook dat ik met mijn ervaring en mijn verhaal de drempel kan verlagen voor anderen om hulp te zoeken.

Ervaringskennis op het gebied:

  • Huiselijk geweld vanuit ouderlijk huis
  • Intiem terreur
  • Isolement
  • Traumaverwerking (trauma- en hypnotherapie)
  • Geen kind kunnen zijn, zorgdragen voor het gezin
  • Taboe vanuit cultuur (sociale cohesie)
  • Depressie

Hulp nodig, of weten wat ik voor jou kan betekenen? Stuur een mail naar r.changur@ervaringinhuis.nl