Waar kun je huiselijk geweld melden?
Maak je je zorgen om jouw eigen veiligheid of om de veiligheid van iemand in je omgeving? Heb je een vermoeden dat er sprake is van huiselijk geweld en/of kindermishandeling? Dan moet er iets gebeuren. Het is belangrijk om (signalen van) huiselijk geweld te melden.
Melding maken van huiselijk geweld
Een melding maken van huiselijk geweld kan anoniem. Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond is het advies- en meldpunt voor iedereen in de regio Rotterdam-Rijnmond die te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling. Ook wie zich zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders kan er terecht. Veilig Thuis geeft advies, neemt (anonieme) meldingen aan en beoordeelt deze, en organiseert passende hulp. Veilig Thuis helpt niet alleen het slachtoffer, maar is er ook voor de pleger. Ook als omstander of getuige van huiselijk geweld kun je terecht bij Veilig Thuis.
Bij Veilig Thuis kun je huiselijk geweld en kindermishandeling (anoniem) melden. Veilig Thuis is 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch bereikbaar via: 0800-2000. Chatten kan via de website: www.veiligthuisrr.nl. Bel bij direct gevaar altijd het noodnummer 112 bij.
Hulp van ervaringsdeskundigen bij Ervaring in Huis
Een van de grootste uitdagingen bij het voorkomen en de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling is de erkenning van het probleem. Veel slachtoffers zijn bang om te praten over wat er met hen gebeurt uit schaamte, schuldgevoelens of uit angst. Bovendien is huiselijk geweld vaak niet zichtbaar, waardoor het moeilijk is om in te grijpen. Ook voor getuigen van huiselijk geweld kan het moeilijk zijn om hierover te praten.
Wie te maken heeft met huiselijk geweld en/of kindermishandeling vindt het vaak fijn om met iemand te praten die hetzelfde heeft ervaren. Ervaring in Huis bestaat uit een team van ervaringsdeskundigen. Niet alleen voormalige slachtoffers, maar ook voormalige plegers zitten in het team. Zij weten als geen ander hoe moeilijk het is om hulp te vragen. Ze kennen de schaamte, het schuldgevoel en de angst. De ervaringsdeskundigen bieden hulp door te luisteren naar het slachtoffer, door haar of hem te ondersteunen en door actief mee te denken over de begeleiding naar een veilige situatie. De ervaringsdeskundigen zijn er ook voor omstanders en getuigen van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Meer lezen over de ervaringsdeskundigen van Ervaring in Huis of contact opnemen? Kijk op de pagina ervaringsdeskundigen bij huiselijk geweld.