Signalen van huiselijk geweld 

Het is soms lastig om huiselijk geweld te herkennen. Er zijn verschillende signalen die kunnen duiden op huiselijk geweld en kindermishandeling.

Huiselijk geweld herkennen 

Signalen van huiselijk geweld zijn bijvoorbeeld onverklaarbare verwondingen of blauwe plekken. Dit kan een vorm van fysieke mishandeling betekenen. Kindermishandeling kan, naast fysieke verwoningen, ook herkend worden aan ondervoeding of verwaarlozing.   

Psychische mishandeling, ook wel emotionele mishandeling genoemd, is een vorm van huiselijk geweld die lastiger te herkennen is. Dit kan zich namelijk uiten in angst, depressie en isolatie. De signalen van seksueel misbruik kunnen zich uiten in fysieke verwondingen, maar ook in veranderingen in het gedrag.  

Het is belangrijk om alert te zijn op de signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling en onmiddellijk actie te ondernemen als je een vermoeden hebt van huiselijk geweld.    

Wat te doen bij het vermoeden van huiselijk geweld? 

Herken je deze signalen en maak je je zorgen om jouw eigen veiligheid of om de veiligheid van iemand in je omgeving? Heb je een vermoeden dat er sprake is van huiselijk geweld en/of kindermishandeling? Dan moet er iets gebeuren. Het is belangrijk om (signalen van) huiselijk geweld te melden. 

Kijk op de pagina hulp bij huiselijk geweld en kindermishandeling voor wat je kunt doen bij (een vermoeden van) huiselijk geweld en kindermishandeling.