Slachtoffers van huiselijk geweld hebben vaak te maken met langdurige en traumatische ervaringen. Vaak gebeurt het geweld achter gesloten deuren, waardoor het voor een slachtoffer van huiselijk geweld moeilijk is om het geweld te bewijzen. Het slachtoffer kan ook bang zijn om te praten over wat er gebeurt en kan zich geïsoleerd voelen van vrienden en familie.
Het gedrag van een slachtoffer bij huiselijk geweld
Maak je je zorgen om iemand? Dan is het belangrijk om de signalen van huiselijk geweld te herkennen. Het gedrag van een slachtoffer van huiselijk geweld kan veranderen. Slachtoffers hebben niet altijd (zichtbare) lichamelijke verwondingen, maar er zijn wel andere signalen waaraan je slachtoffers van huiselijk geweld kan herkennen. Ze kunnen zich bijvoorbeeld terugtrekken uit sociale situaties, symptomen van angst en depressie vertonen of veranderingen in eetgewoonten laten zien. Klik hier voor meer informatie over de signalen bij huiselijk geweld en kindermishandeling.
Het verwerken van huiselijk geweld
Het verwerken van huiselijk geweld kan een langdurig en moeilijke proces zijn. Het zijn vaak niet alleen de fysieke, maar juist de emotionele en psychische gevolgen van huiselijk geweld die tijd nodig hebben om te helen. Het is belangrijk dat je als slachtoffer van huiselijk geweld weet dat je niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is. Zodat je de nodige steun krijgt om de gevolgen te verminderen en te voorkomen dat je jezelf de schuld geeft van wat er is gebeurd.
Ervaringsdeskundigen huiselijk geweld
Ervaring in Huis staat voor een team van ervaringsdeskundigen van huiselijk geweld, zowel voormalig slachtoffers als plegers. Voormalig slachtoffers Halime, Delilah en Chafika zetten hun levenservaringen in om mensen te helpen die te maken heeft met huiselijk geweld. Wil jij praten met een ervaringsdeskundige? Kijk op de pagina ervaringsdeskundigen huiselijk geweld voor meer informatie.
Supportgroep voor vrouwen
Ervaring in Huis organiseert een supportgroep voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Het kan prettig zijn om te praten met vrouwen die hetzelfde (hebben) ervaren. De supportgroep komt om de week op woensdag bij elkaar in Huis van de Wijk De Kip, Kipstraat 37, Rotterdam van 09.15 tot 11.30 uur. Meer weten of aanmelden? Mail dan naar contact@ervaringinhuis.nl