‘’Ik voel me veilig om het er met jou over te hebben.’’
Bij een crisissituatie gaan het team en ik normaal gesproken altijd op huisbezoek, maar uit angst durfde de cliënt niet thuis te zijn. De meneer in kwestie was namelijk haar huis binnengedrongen terwijl ze niet thuis was. Toen ze thuiskwam, had hij haar bedreigd en was ze op het nippertje ontsnapt.
We spraken digitaal af en als ervaringsdeskundige was ik er om mevrouw te ondersteunen en er voor haar te zijn. Ook liet ik haar inzien dat ze in een levensgevaarlijke situatie zit, waar ze uit moet stappen.
Tijdens het gesprek deelde ik verschillende persoonlijke ervaringen met huiselijk geweld. Op een gegeven moment zei ze tegen mij: ‘Ik vind het zo fijn om met jou te praten. Jij snapt mijn emoties. Ik voel me veilig om het er met jou over te hebben.’
Doordat ik veel van haar herkende en dat ook aan haar teruggaf, voelde ze zich niet alleen. Ze wilde geen aangifte tegen haar vriend doen. ‘Ik wil niet dat hij vast komt te zitten. Hij heeft hulp nodig.’ Ik toonde begrip. Uit eigen ervaring weet ik hoe het is.
Mijn ex behandelde mij slecht en tóch hadden we ook een soort band met elkaar. Hoewel het niet echt liefde meer was, had ik medelijden met mijn ex. Dan is het niet in één keer klaar.
De mevrouw voelde ook heel veel angst: ‘Van mezelf ben ik geen bang mens. Ik kan voor mezelf opkomen. Maar deze maanden ben ik zo bang geweest.’ Dat herkende ik. Ik bleef ook uit angst bij mijn ex. Bang dat hij mij of mensen die ik liefheb iets aan zou doen. Zelf heb ik nooit aangifte gedaan.
Uiteindelijk heeft mevrouw wel aangifte gedaan: tegen huiselijk geweld, stalking en huisvredebreuk. Er is ook het draagbaar alarmsysteem AWARE voor haar aangevraagd. Daarmee kan ze met één druk op de knop de politie waarschuwen als dat nodig is. En ik ben trots. Allereerst op deze mevrouw. Ik ben heel blij dat ze de stap heeft gezet om aangifte te doen. Ten tweede ben ik trots op mezelf, omdat ik een steentje heb kunnen bijdragen aan het stoppen van huiselijk geweld.